Dobrze wyposażony lokal gastronomiczny powinien posiadać funkcjonalną kuchnię, której wystrój maksymalizuje efektywność procesów przygotowywania posiłków. Z tego powodu kuchnia nie może być urządzona tak, jak zwykła kuchnia w domu, co wydaje się oczywiste, ale większość osób wcale się nad tym nie zastanawia. Kuchnia w lokalu gastronomicznym nie musi posiadać żadnych walorów reprezentacyjnych i estetycznych; wszystko, co się w niej znajduje, musi być funkcjonalne i łatwe do utrzymania w czystości. Ponieważ zaś zawsze jest w niej dużo wilgoci i wszelkiego rodzaju gorących oparów, niezbędnym elementem wyposażenia są okapy przyścienne skośne ze stali nierdzewnej.
Jakie zalety posiada okap?
Okapy nie są obecne w każdej domowej kuchni, chociaż często są montowane jako bardzo praktyczne urządzenie, ale w kuchni w lokalu gastronomicznym okapy przyścienne skośne ze stali nierdzewnej są niezbędnym elementem wyposażenia. Zbierają z pomieszczenia opary, parę wodną i zapachy. Gdyby nie one, wilgoć szybko prowadziłaby do obniżenia jakości serwowanych posiłków, a elementy stalowe pokrywałyby się rdzą, niszczały i wymagały szybkiej wymiany.